Το 1986 κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό με την ομάδα της Αργεντινής. Ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας στη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του σε βαθμό που δεν είχε παρουσιαστεί μέχρι τότε σε ανάλογη διοργάνωση. Τα γκολ του με αντιπάλους την Αγγλία και το Βέλγιο, η ασίστ στον Μπουρουσάγα στον τελικό, αλλά και το γκολ με «Το χέρι του Θεού», εκτίναξαν τη δημοτικότητά του και την αναγνώρισή του στην ιστορία του αθλήματος.


Έπαιξε κάθε λεπτό κάθε παιχνιδιού της Αργεντινής, σημειώνοντας πέντε γκολ και δίνοντας πέντε τελικές πάσες, τρεις από αυτές στον εναρκτήριο αγώνα με τη Νότια Κορέα στην πόλη του Μεξικού.

Οι ατομικές επιδεξιότητές του (ίσως οι καλύτερες όλων των εποχών) κυριάρχησαν στους σημαντικότερους αγώνες της διοργάνωσης.

Το πρώτο τέρμα στη διοργάνωση ήρθε με αντίπαλο την Ιταλία στο δεύτερο παιχνίδι της ομάδας που έληξε ισόπαλο με 1–1. Ήταν η μόνη ισοπαλία της ομάδας στη διοργάνωση μένοντας αήττητη ως το τέλος: νίκησε τη Νότια Κορέα (3–1) και τη Βουλγαρία (2–0). Η Αργεντινή κατετάγη πρώτη στον όμιλό της και απέκλεισε την Ουρουγουάη στον πρώτο γύρο νοκ-άουτ στην Πουέμπλα.

Εκτός του αρχηγού της, η εθνική διέθετε ορισμένους καταξιωμένους διεθνώς ποδοσφαιριστές, ξεκινώντας από τον αρχηγό της ομάδας που κέρδισε το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ντανιέλ Πασαρέλα (έστω και αν δεν αγωνίστηκε σε αυτή τη διοργάνωση), το Χόρχε Βαλντάνο βασικό στέλεχος της Ρεάλ Μαδρίτης και το Χόρχε Μπουρουτσάγα (καλύτερο παίκτη στο γαλλικό πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά) που δημιουργούσαν ένα δυνατό σύνολο ικανό να πρωταγωνιστήσει, χωρίς όμως αρχικά να θεωρείται και από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Η ομάδα όμως δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη (αν και όπως η Βραζιλία το 1970 ήταν η πρώτη που έφθασε στο Μεξικό για να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες), εφάρμοσε ένα σύστημα 3–5–2, ασυνήθιστο μέχρι τότε στην ιστορία της που έδινε τη δυνατότητα στο Μαραντόνα να πρωταγωνιστήσει, αλλά ο Μπιλάρδο είχε δεχθεί έντονη κριτική για τις επιλογές του. Ο Μαραντόνα χρίστηκε αρχηγός στη θέση του Πασαρέλα, απόφαση που λειτούργησε θετικά στο φρόνημα της ομάδας.Σύμφωνα με τον ίδιο το Μαραντόνα, κλειδί ήταν το ομαδικό πνεύμα.

Στα προημιτελικά στις 22 Ιουνίου 1986, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία στο Στάδιο Αζτέκα της πόλης του Μεξικού μπροστά σε 115.000 θεατές, σε μία σύγκρουση με έμελλε να μείνει στην ιστορία. Είχαν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τον πόλεμο των Φώκλαντ, κάτι που κατά κοινή διαπίστωση είχε δημιουργήσει ένταση μεταξύ των δύο εθνών, που μεταφέρθηκε και σε αυτή τη σύγκρουση.

Τα πρώτα 45 λεπτά έληξαν χωρίς τέρματα. Το πρώτο τέρμα του Μαραντόνα στο 51ο λεπτό σημειώθηκε εμφανώς με το χέρι μετά από ψηλή κόντρα στο ύψος της μεγάλης περιοχής που έστειλε τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής και στην εναέρια μονομαχία ο Αργεντινός ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να νικήσει στον αέρα τον τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον. Ο έμπειρος Άγγλος αρχηγός ήταν 18 εκατοστά ψηλότερος και είχε και το πλεονέκτημα των απλωμένων του χεριών. Σηκώνεται από το έδαφος σκοπεύοντας να την απομακρύνει με το χέρι, την ίδια στιγμή που ο Ντιέγο πηδάει όσο ψηλότερα μπορούσε με τεντωμένο το αριστερό του χέρι, κοντά όμως στο κεφάλι του. Κλάσματα του δευτερολέπτου πριν ο Σίλτον χτυπήσει τη μπάλα με τη γροθιά του, ο Μαραντόνα προλαβαίνει να την αγγίξει με το χέρι του και να τη στείλει στα αγγλικά δίχτυα, ανοίγοντας το σκορ. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής κοίταξε αμέσως τον διαιτητή και τον επόπτη και μόλις τους βλέπει να δείχνουν σέντρα, αρχίζει να πανηγυρίζει. Μετά τον αγώνα ο Αργεντινός δήλωσε: «Το γκολ αυτό μπήκε λίγο από το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο από το χέρι του Θεού». Έτσι καθιερώθηκε ως το «χέρι του Θεού» (La mano de Dios).

Ο Τυνήσιος διαιτητής κατακύρωσε το τέρμα, υποστηρίζοντας αργότερα ότι μη έχοντας την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία δεν είχε δει καλά τη φάση και νόμισε ότι ο Μαραντόνα είχε χτυπήσει τη μπάλα με κεφαλιά, ενώ στη συνέχεια περίμενε την αντίδραση του αρμόδιου επόπτη, που ποτέ δεν υπήρξε, και έτσι έκανε ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία του αθλήματος.

Το δεύτερο γκολ σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα και προήλθε σε μία επέλαση 51 μέτρων μακριά από το αντίπαλο τέρμα και διάρκειας 11 δευτερολέπτων, πέρασε πέντε παίκτες της Αγγλίας μαζί με τον τερματοφύλακα.

Η γαλλική εφημερίδα L'Équipe περιέγραψε το Μαραντόνα σε εκείνο το παιχνίδι ως «μισός διάολος, μισός άγγελος».

Η μείωση του σκορ στο 81ο λεπτό από τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης Γκάρι Λίνεκερ δεν άλλαξε τον ρου της ιστορίας, ενώ μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία του ιδίου είχε ανεπιτυχή κατάληξη. Ο αγώνας ώθησε το Μαραντόνα προς την αναγνώριση ως τον υπέρλαμπρο αστέρα του αθλήματος, καθιστώντας τον ως τον πιο συναρπαστικό αντι-ήρωα του παιχνιδιού.

Το 2015 ο Αργεντινός επισκέφθηκε τον Τυνήσιο διαιτητή της συνάντησης και του πρόσφερε μία φανέλα του της εθνικής ομάδας υπογεγραμένη.

Ως φόρο τιμής στην απόδοση του Μαραντόνα, οι αρχές στο Στάδιο Αζτέκα τοποθέτησαν άγαλμά του, αφιερωμένο στο «Γκολ του Αιώνα» στην είσοδο του σταδίου. Η φανέλα του Μαραντόνα από εκείνο το παιχνίδι δανείστηκε μακροπρόθεσμα στο Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και εκθέτονταν από το 2002.

Σε ψηφοφορία ειδικών του βρετανικού περιοδικού βρετανικού World Soccer το 2007 το δεύτερο γκολ του Μαραντόνα ψηφίστηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Η εμφάνισή του στον ημιτελικό απέναντι στην Εθνική Βελγίου (25 Ιουνίου), με τελικό σκορ 2–0, ήταν μνημειώδης και έχει χαρακτηριστεί και βαθμολογηθεί από ειδικούς του αθλήματος ως η καλύτερη ενός ποδοσφαιριστή σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και πάλι σκόραρε και τα δύο τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, με το δεύτερο γκολ να μην υστερεί σε δεξιοτεχνία από το αντίστοιχο απέναντι στην Αγγλία.

Στον τελικό της 29ης Ιουνίου, η Δυτική Γερμανία προσπάθησε να τον συγκρατήσει με διπλή φρούρηση, κάτι που έγινε με επιτυχία, το κύριο καθήκον ανήκε στο Λόταρ Ματέους, αλλά ωστόσο βρήκε τους χώρους και έδωσε την ασίστ της νίκης στο Μπουρουσάγα που σημείωσε το 3–2.

 Η Αργεντινή προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με 2–0, αλλά ισοφαρίστηκε από τους Γερμανούς μέχρι να έρθει η λύτρωση για τους Λατινοαμερικάνους. Η απόδοση του Μαραντόνα στον τελικό ήταν λιγότερο εντυπωσιακή, αλλά όχι λιγότερο χρήσιμη σε σχέση με τις προηγηθείσες συναντήσεις, γεγονός που επιβεβαίωσε την άποψη ότι η Αργεντινή ήταν δίκαια παγκόσμια πρωταθλήτρια και δεν είχε μόνο έναν σούπερ αστέρα, ισχυρισμοί που είχαν υποστηρικτές μετά κυρίως τους δύο προηγούμενους αγώνες της ομάδας.

 Το παιδικό όνειρο του Μαραντόνα, όπως αυτό εκφράστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό το 1971 έγινε πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ο Μαραντόνα πραγματοποίησε 90 ντρίμπλες, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη, και ανακόπηκε 53 φορές (αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού - οι 10 στον αγώνα με τη Νότια Κορέα) κερδίζοντας για την ομάδα του δύο φορές περισσότερα φάουλ από οποιονδήποτε άλλο. Έκανε 53 επιτυχημένες ντρίμπλες και δημιούργησε 27 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Συμμετείχε σε 10 από τα 14 γκολ της Αργεντινής, ενώ ήταν και δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με πέντε τέρματα, ενώ έδωσε και πέντε ασίστ. Ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και στην καλύτερη ενδεκάδα. Ήταν ο πρώτος από τους δύο μόνο παίκτες που κέρδισαν τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη τόσο σε Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, όσο και νέων. Εκείνη τη χρονιά ψηφίστηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη χώρα του για τέταρτη φορά και καλύτερος αθλητής για δεύτερη φορά.Τέλος, επελέγη από τη γαλλική εφημερίδα L'Équipe ως αθλητής / αθλήτρια της χρονιάς όλων των αθλημάτων (γαλλικά: Champion des champions de L'Équipe) για το 1986, ένας από τους πέντε μόνο ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο από το 1980 που δημιουργήθηκε ο θεσμός.

 #δημιουργίαπεριεχομένου #video #photo #vlogitall #socialmediamarketing #contentcreator #digitalmarketing #vlogs #seo #viral #followus #wecreatecontent